images/awards_top/0_0m.jpg

WINNER GOHBA 2008 AWARDHOUSING DETAILS: The ‘Puzzle’

Innovative detailing abounds in the renovation of this 1920’s two-storey. The clients wished for a mudroom to be placed on the lower level entrance. The limited space provided a challenge so we designed a custom “mudroom” complete with cubbies, a bench, hooks, and an upper shelf for storage in the tiny foyer. Utilizing every inch of space, we also allowed for a pull out underneath the main level for gloves and hats. A built-in floor grate provides drainage for snowy boots andpuzzlehouse1 mitts, while the “roof” of the structure provides space to display sculpture along the hall above. The mudroom and display platform are clad in maple, with a 4” cherry border and stainless steel reveals.  The whole ensemble is anchored with a stainless steel clad post – a necessity for structural purposes - but camouflaged by great design.

On the main level, the original interior walls were removed and space was redefined by the placement of an intricate series of custom maple and cherry panels that fit together like a puzzle to define space and provide privacy. When looking toward the front of the house from the top of the stair on this level, the eye is drawn down a long corridor which is lined on the opposite side by a series of maple and cherry panels. The closet doors and the powder room door are also clad in maple with stainless steel reveals.  Where the cherry vertical panel meets maple horizontal panels, we added a stunning floor to ceiling aluminum 4”x4” recess to emphasize separation of the two materials. Color changing LED’s were recessed into the floor and ceiling, resulting in a stunning display of light both day and night.

The centrally located powder room, hidden away in a ‘jewel box’, separates the kitchen from the corridor while maintaining the open concept design. Due to varying ceiling heights above the enclosure, we dropped the ceiling to give it a floating appearance.  Within the powder room the Plexiglas ceiling allows for ambient light to penetrate the small room inside.  No detail is lost on the interior of this room with its floor to ceiling textured lava stone wall, cherry plates to house the faucet and sconces, and a beautiful glass counter and sink.

Again, the four sided ‘jewel box’ was intricately clad with a series of panels, storage in the kitchen, a media station hidden behind a full height s.s. appliance garage at one end and “la piece de resistance” at the other end; 4 – 2x2 stainless steel tiles converted into light switches that were recessed into a cherry panel and back lit by LED’s.  This custom feature is truly one of a kind as it was designed by our client.

All of these unique details combine to provide a “puzzle-like” series of panels that interconnect and lead one design element to another, bringing all of the individual components together.  No matter where you look – day or night – the sum of the parts equals the whole.

PHOTO GALLERY

puzzlehouse3.jpgpuzzlehouse1.jpgpuzzlehouse2.jpg

(note click on any of the images to see larger display)

 

Other 2008 Awards

 

Southam Design

 

 

Southam Design | 950 Gladstone, Suite 110 | Ottawa, Ont K1Y 3E6 | Tel: (613) 728-2227  | Fax: (613) 728-4123 |Email: Penny@southamdesign.com

 

Find us online

   
  facebook twitter socialnetworkiconshouzz   HomeStars Review Our Work

Copyright © 2012. Southam Design Site by Imaginations Everything Inc